Tel:. +420/545 245 048-9

  Linka pro odborné dotazy:
  +420/736 142 376

 

  OTEVÍRACÍ DOBA

  Po: 8:00-18:00 hod.
  Ut-St: 8:00-16:00 hod.
  Čt-Pá: 8:00-15:00 hod.

 

  Využít můžete také náš e-mail: forlife@forlife.cz

 


ÚČINNÉ LÁTKY (OD A DO Z) DLE ODBORNÉ LITERATURY


Aloe vera – působí antibioticky, zklidňuje. Aplikuje se na zanícené rány, jizvy, popáleniny. Přirozený UV filtr.

Alginát – algin, přírodní agar vyrobený z mořské řasy. Má příznivé klidnící, jemné exfoliační a stabilizační účinky.

Arnika – velmi silný antiseptický účinek, urychluje proces hojení. Má vynikající účinky na kožní vyrážky, záněty, způsobuje prokrvení, urychluje metabolismus.

Antibakteriální přísady – směsi látek podporujících bakteriální stabilizaci mikroorganismů na pokožce.

Bambucké máslo (schea butter) - přírodní surovina pro ochranu citlivé pleti.

BIOsacharid - intenzivně a dlouhodobě hydratuje pleť, podobně jako kyselina hyaluronová, ovšem s vyšším účinkem v čase. Dodává sametový vzhled.

Bedrník – používá se na špatně se hojící rány, omrzliny a při léčbě lupenky. Regeneruje buňky a působí příznivě na jejich funkci.

Beta-karoten – působí příznivě na ochranu a tvorbu kožních buněk. Podílí se také na ochraně před UV zářením. Zvyšuje obranyschopnost organismu.

Beta - 1,3 - D - Beta Glucan – (Carboxymethylglucan) působí na pokožku regeneračně a patří do skupiny imunostimulátorů. Glucany chrání pokožku proti oxidativním stresům a negativním vnějším faktorům. Zvyšují elasticitu pokožky, ovlivňují její hladkost a hebkost a působí proti vzniku vrásek.

Bříza – má desinfekční účinky, čistí pleť, uvolňuje ucpané póry a podporuje regenerační schopnost kůže.

Bisabolol – přírodní protizánětlivá a zklidňujicí látka. Uvolňuje a tonizuje pokožku.

Biokatalyzátory – jsou látky, které působí biologicky aktivně. Mezi biokatalyzátory řadíme zejména vitaminy, escin, alantoin, bisabolol, ceramidy a další řadu látek přírodního charakteru.

Biomolekulární komplex mořských řas – extrakty získané složitou patentovanou extrakcí a selekcí jednotlivých látek ze vstupní suroviny. Na rozdíl od klasických extraktů zaručuje prokazatelný klinický účinek (např. na úbytek vrásek).

Biotechnologické výtažky – extrakty získané složitou extrakcí ze vstupní suroviny – bylin a mořských řas. Jsou patentem Francouské firmy SECMA. Zaručují prokazatelný klinický účinek pro zvolenou aplikaci.

Bílá vazelína – vysoce čistá farmaceutická vazelína na minerální bázi, používá se jak v kosmetice tak ve farmacii jako hypoalergenní příměs nebo základ krémů, mastí a emulzí.

Calcium Carbonicum – snižuje propustnost buněčných membrán a ztužuje buněčnou hmotu. Tím celkově posiluje a chrání kožní tkáň. Má protizánětlivý a antibakteriální efekt.

Čajovník – Tea Tree Oil v kosmetice se používá zejména pro velký obsah tříslovin. Stahuje póry a zlepšuje tak vzhled pokožky. Má silné desinfekční, antibakteriální a zklidňující účinky.

Ceramidy (Sfingolipidy) – přírodní látka získaná z kukuřice podporující regeneraci buněčného obalu. Vyznačuje se vysoce hydratačními vlastnostmi a schopností průniku do hlubších vrstev kůže.

Černý bez - posiluje a povzbuzuje. Používá se k radikálnímu zlepšení stavu pleti. V tradiční bylinné kosmetice se používá k omývání či obkladům na uhrovitou pleť.

Čisticí olej - speciální olej určený pro čisticí kosmetické přípravky. S jeho použitím lze dosáhnout ideálního vyčištění pleti.

Collagen – (kolagen) základní stavební hmota pojivových tkání. Zásadní bílkovina v lidském organismu.

Cosmocair – přírodní náhrada kyseliny kojové. Potlačuje činnost tyrosinázy v pigmentových buňkách.

Draslík – je pravým opakem sodíku. Spolupodílí se na ovlivnění hydratace pokožky stejným mechanismem jako jeho vněbuněčný kolega. Výrazně přispívá, podobně jako sodík k přenosu nervového vzruchu, čímž rovněž ovlivňuje komunikační vlastnosti kůže s vnitřním prostředím.

Dubová kůra – léčí kožní záněty, špatně hojící se rány. Působí proti pocení. Použití může být také ve formě koupelí či obkladů. Dubová kůra obsahuje velké množství tříslovin a dalších látek se svíracím účinkem, které v místě působení srážejí svrchní vrstvu bílkovin a vytvářejí tak na povrchu kůže tenký zpevněný film, čímž stlačí krevní kapiláry, způsobí odkrvení překrvených oblastí a usnadní hojení.

Ethanol (Alcohol) – má desinfekční účinek, uvolňuje póry, čistí pleť. Firma For Life používá nejkvalitnější ethanol nedenaturovaný vyrobený z melasy (cukrová třtina).

Emulgační komplex – směs emulgátorů a pomocných emulgátorů s emolienty (olej, voda, apod.).

Escin – biotechnologický extrakt, podporuje cévní mikrocirkulaci. Je extrahován z Jírovce.

Fosfor – je do těla dopravován nejčastěji jako fosforečná sůl společně se sodíkem, draslíkem, vápníkem i jinými prvky. Tvoří přirozený obsah tělních tekutin. Je po vodíku, uhlíku a kyslíku čtvrtým nejvýznamnějším prvkem lidského organismu. Vazby, které s jinými sloučeninami vytváří, jsou natolik energeticky bohaté, že znamenají naprosto převládající energetický zdroj pro všechny biochemické pochody v těle.

Glycerin – hydratuje pokožku, zjemňuje, zvláčňuje ji a tonizuje.

Hamamelis (Vilín) – stahuje uvolněnou pokožku (adstringentní účinek), pozitivně působí na nečistou pleť s rozšířenými póry. Tlumí nadměrné vylučování mazu. Hamamelis je keř rostoucí v Severní Americe, využívá se extrakt z jeho listů.

Hořčík - bývá často v některých souvislostech uváděn jako antagonistický (opačně působící) prvek k vápníku. V určitých tělních systémech je však schopen jeho funkci nahradit.

Hydratační složky (NMF) – hydratačními složkami jsou nazývány látky, které způsobují v pokožce hydratační efekt (dodání vlhkosti a její udržení v epidermu). Mezi hydratační složky patří zejména: glycerin, sorbitol, ceramidy, laktóza, kyselina hyaluronová, urea, minerály.

Hydrokomplex – směs hydratačních látek a vody společně s nosným mediem (např. gelové složky apod.

Hyaluronic Acid (kyselina hyaluronová) – lineární polysacharid, který se vyskytuje v lidském těle. Je součástí spojujících tkání a podílí se na vytváření buněčného obalu. Pro své vynikající hydratační vlastnosti a absolutní schopnost slučitelnosti s vnitřním prostředím organismu je velmi významnou složkou v kosmetice a medicíně. HySilk je kyselina hyaluronová s nízkou molekulovou hmotností (150 kDa - 1,3 MDa), která má schopnost pronikat do hlubších vrstev kůže, kde interaguje s kožními buňkami a složkami extracelulární matrice.

Chlór – se často vyskytuje ve formě minerálních solí chloridů společně se sodíkem, draslíkem a amonnou skupinou. Je co do množství druhým nejvíce zastoupeným prvkem ve vně buněčném prostoru. Vyskytuje se ve formě aniontu. Svou koncentrací ovlivňuje množství vody v pokožce.

Jahodník – vyznačuje se antiseptickými a desinfekčními účinky. Působí adstringentně.

Jitrocel – má protizánětlivé a hojivé účinky, podporuje tvorbu buněk. Obsahuje třísloviny, slizy, glykosidy. Výborně se hodí pro pleťové vody a na aknózní pleť. Přidává se do krémů na nečistou a zanícenou pleť.

Kafr – má vynikající prokrvující, chladivé a desinfekční účinky. Díky svým osvěžujícím účinkům výborně působí i na podrážděnou pleť. Bělí pleť. Je vhodný zejména na mastnější typy pletí

Kaolin – má jedinečnou schopnost z pórů sorbovat maz a pot a napomáhat tak při čištění pokožky.

Kaviár - zanechává pleť sametově hebkou a vyhlazenou, zjemňuje vzhled pleti.

Kopřiva – obsahuje vitaminy C, B2, B6 a dále hystamin, chlorofyl a karotenoidy. Léčí ekzémy a podporuje růst vlasů.

Kostival – podporuje regeneraci a tvorbu buněk, používá se na špatně se hojící rány a při zánětech. Zmírňuje bolesti a uklidňuje.

Lecithin – prášek, nebo olej získaný ze sóji. V kosmetice je používán především jako přírodní pomocný emulgátor. V návaznosti na další složky, vitaminy apod. zlepšuje průnik účinných látek do pleti.

Medicinální ultralehký olej – Parafinum perliquidum. Jemný, neutrální, nedráždivý olej s možností širokého spektra použití. Používá se v malém množství v kombinaci s přírodními oleji. Na rozdíl od klasického minerálního oleje, nevytváří na pokožce mastný neprodyšný film.

Medilan – zcela nový, vysoce čistý tuk, vyroben destilací z lanolínu je určen pro farmaceutické účely. Je významný pro své hojivé účinky a vysokou snášenlivost.

Mandlový olej – vyniká množstvím nenasycených mastných kyselin důležitých pro regeneraci pokožky.

Meruňkový olej – vyrábí se z meruňkových jader. Má vysoký obsah nenasycených esenciálních kyselin, olejové a linoleové. Obsahuje vysoký podíl vitamínu A a E. Přispívá k hydrataci pokožky, zvláčňuje ji a regeneruje. Z toho důvodu je jedním z nejčastěji užívaných olejů pro ošetření jemné pokožky novorozenců a malých dětí.

Měsíček – hojivé účinky, schopnost regenerace kůže, podpora tvorby nových buněk kožní tkáně. Účinnou látkou jsou žlutá a červená karoneidová barviva. Stopy silice a organické kyseliny působí desinfekčně, protizánětlivě a hojí poškozené tkáně.

Mochna – má protizánětlivý účinek, podporuje hojení. Obzvláště se hodí k omývání mokvajících ran. Má adstringentní účinky.

Mořská řasa – čistý prášek lyofilizovaný z mořské řasy Laminaria, zklidňuje, stabilizuje a čistí pleť. Vhodný i pro hypercitlivé jedince.

Olej z obilných klíčků – obsahuje nejen škrob důležitý pro výživu, ale také proteiny, tuk, minerální látky, vitaminy, železo, vápník a hořčík. Vyznačuje se především vysokým obsahem přírodního vitaminu E.

Olivový olej – lisovaný za studena. Má regenerační a pěstící účinky, pleť ho velmi dobře přijímá.

Olej měsíčku lékařského – měsíček lékařský je využíván již stovky let pro své významné klidnicí vlastnosti. Olej měsíčku lékařského naší firmy je připraven technologií macerace a systémem superkritické extrakce, což jsou metody umožňující dosažení nejvyššího procenta účinných látek.

Olej meduňky – klidnicí olej, použitelný na všechny typy pletí, zejména na pleť suchou. Silice má uklidňující vlastnosti, lze ji užívat i vnitřně. POZOR: při použití vždy dbejte doporučení výrobce!

Olej z hroznových jader - BIO (lisovaný za studena) je bohatý na antioxidanty, vyživuje a chrání pokožku.

Osmocid – hydratační, hypoalergenní hydrozáklad s antibakteriálním efektem.

Ochranné složky – ochrannými složkami rozumíme látky, které zamezují především vniknutí negativních látek do pokožky z vnějšího prostředí a dále zamezují např. dehydrataci pokožky apod. Mezi tyto látky řadíme např. celulózy, škroby, různé oleje atd.

Pantenol – používá se při nadměrném rohovatění kůže. Uklidňuje podrážděnou pleť a napomáhá celkové regeneraci kožních buněk. Často se používá při spálení kůže.

Pupalka – obsahuje velké množství nenasycených mastných kyselin. Ovlivňuje řadu funkcí vývoje tkáně, hraje důležitou roli v buněčných membránách. Má příznivý vliv na atopický ekzém a na řadu dalších alergických onemocnění. Pomáhá udržet hebkou a vláčnou pleť.

Pupalkový olej – za studena lisovaný olej ze semen rostliny pupalky dvouleté, vyznačuje se vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin, linolové a gama-linolenové, ovlivňujících příznivě stav pokožky i celého organismu. V kosmetice je využíván zejména pro zralou pleť nebo při kožních problémech, jako atopický ekzém apod.

Peelingová tělíska – pro peeling jsou využívány různé druhy peelingových tělísek.
a) Křemičitý mořský písek – speciální, sterilizovaný, jemně prosívaný, s optimální velikostí částic, speciálně určený pro kosmetické účely. Výhodou je jeho stabilita, jemnost a kompatibilita s přípravkem.
b) Polyetylénové kuličky – chemicky vyrobená látka, nedráždivá, vhodná především do krémových peelingů. Její nevýhodou je příliš velký abrazivní efekt.
c) Drcená jádra nebo slupky mandlí, meruněk apod. – přírodní, v zahraničí používaný, avšak zcela nevhodný materiál, jehož nevýhodou jsou především nesouměrné ostré částice, u kterých je velká pravděpodobnost poranění pokožky.

Pigmenty – barevné, pro pokožku nedráždivé složky umožňující dosažení krycí schopnosti výrobku.

Přeslička rolní – obsahuje především kyselinu křemičitou, která urychluje proces hojení kůže. Zklidňuje zanícená ložiska.

Podběl – extrakt se získává především z květů. Obsahuje vitamin C. V minulosti se používal při léčení rozácei (růžovky) a při poranění tkání.

Piroctonolamin – Octopirox, farmaceutická látka speciálně vyvinutá pro redukci mikroorganismů. Její účinnost spočívá především v zamezení přemnožení mikroorganismů zejména Pityrosporum Ovale. Účinná je i např. při seborrhoické dermmatitidě a plísních.

Rakytníkový olej – je bohatý na vitamin C, provitamin A a B. Má regenerační a antibakteriální vlastnosti.

Riboflavin (B2) – antibakteriální a desinfekční účinky. Je vhodný na podrážděnou pokožku a při léčbě akné.

Rutin – zpevňuje tenké cévní stěny. Je extrahován z rostliny Ginkgo Biloba.

Rostlinné kmenové buňky Citrustem™ extrakt - chrání proti předčasnému stárnutí pleti, napomáhají redukovat mimické i hluboké vrásky, zlepšují elasticitu, omlazují a zjemňují vzhled pleti, navrací přirozený jas.

Řebříček – vzhledem k vysokému obsahu chemazulenu a ostatním složkám je schopen potlačovat zápaly kůže. Ulehčuje čištění, zbavuje kůži odumřelých buněk, omezuje vylučování mazu a rozšiřování pórů.

Selegované minerály Mrtvého moře – získávají se vakuovou metodou s následným odpařováním a selekcí ze základní suroviny soli Mrtvého moře. Směs selegovaných minerálů nazýváme pleťový osmotér, poněvadž v pokožce způsobuje mimo jiné i tzv. osmotický tlak. Blíže se o osmotickém tlaku dočtete v kapitole o Mrtvém moři.

Selen – je přítomen ve vodě Mrtvého moře v poměrně malém množství, ale jelikož v lidském organismu je účinný i při těžko měřitelných koncentracích, je jeho zastoupení v kosmetice řady s minerály dostačující. Je zařazován do skupiny tzv. „kyslíkových zametačů“, společně s vitaminy A, E a C z nichž první dva jsou vhodně doplněny do naší kosmetiky. Jejich úkolem je zabránit zejména rozrušování buněčné stěny volnými radikály, hlavně kyslíku, tím zabránit ničení kožních buněk a minimalizovat jejich vodní ztráty, což příznivě ovlivňuje zejména stárnutí buněk. Pozitivní efekt byl prokázán i při různých ekzémových onemocněních.

Sodík – hlavní prvek extracelulárního (vně buněčného prostoru). Jeho množství přímo ovlivňuje hydrataci pokožky. Má schopnost vázat vodu a tím zabraňovat jejímu úniku. Patří k základním složkám elektrolytických roztoků, které se podílejí na udržování stálosti vnitřního prostředí.

Sorbitol – ovlivňuje hydrataci pokožky. Používá se do pleťových vod a krémů jako hydratační a zjemňující faktor.

Silikonový olej (dimethicon) – lehký kosmetický olej v současnosti hojně využíván v kosmetice a farmacii pro svou vynikající ochrannou vlastnost. Nezanáší póry, fixuje účinné látky v pokožce a brání dehydrataci Je součástí mnoha krémů, emulzí a make-upů.

Slunečnicový olej - Obsahuje vysoké množství vitamínu E a minerálů, proto je i vhodným podpůrným prostředkem k ošetření ekzematické a aknózní pleti.

Světlík lékařský – obsahuje glykosid, třísloviny, silice a flavonidy. Pro své léčebné účinky při zánětech očního okolí a očních spojivek je již odnedávna využíván jako zklidňující přísada. Významný efekt má i při únavě očí.

Šalvěj – obsahuje silice, které mají desinfekční, uklidňující, adstringentní a protizánětlivé účinky.

Třezalka – má protizánětlivé a desinfekční účinky, používá se na hojení ran, popraskané kůže, popálenin, omrzlin. V silné koncentraci vyvolává fotosenzibilizaci, a proto se po aplikaci nedoporučuje pobyt na slunci. V našich přípravcích toto riziko nehrozí!

Tenzidy – jsou látky s mycí a emulgační schopností. Rozdělují se do několika skupin. V kosmetice se využívají především jako látky k odlíčení (čisticí mléka apod.) nebo mytí pokožky (šampony).

Titanium Dioxide – oxid titaničitý, přírodní materiál speciálně upravený pro kosmetické účely.

Talek – anorganická přírodní surovina. Vyznačuje se schopností udržet vodu v pokožce, je nedráždivý. Často se používá u citlivých pletí i kojenců.

Ultračistá voda – Pharma PUR, speciálně čištěná voda zbavená veškerých negativně působících látek, přísad a mikroorganismů. Čištění na této úrovni se provádí především ve zdravotnictví a farmacii. Firma For Life je jednou z mála kosmetických firem v ČR, která do svých přípravků používá vodu v této kvalitě.

Urea – udržuje vodu v pokožce, tonizuje a zvláčňuje, působí proti mikroorganismům.

UV filtry – látky zabezpečující ochranu pokožky před nepříznivým UV zářením.
Rozeznáváme zejména záření:
UVA – uplatňuje se při tvorbě pigmentu, způsobuje hnědé skvrny na pokožce (pihy)
UVB – může vyvolat zarudnutí kůže, spálení
UVC – při opalování se neuplatňuje
Ochranné filtry dělíme na:
a) Přírodní anorganické, např. aloe vera, gel, voda, vit. E, mikronizovaný titanium dioxide, zinek.
b) Umělé směsi organických látek, které se používají v kombinaci s anorganickými filtry pro dosažení vyššího ochranného UV faktoru.

UV titan (nano) - speciální přírodní anorganický UV filtr s povrchovou úpravou. Vhodný pro použití v ochranných krémech bez vedlejších nežádoucích účinků.

Vápník – je nepostradatelný dvojmocný kationt, důležitý pro správnou a účinnou ochranu kůže před cizorodými mikroorganismy. Uplatňuje se při aktivaci imunitní odpovědi, ale nezanedbatelné jsou i jeho další funkce ve vztahu ke krevní srážlivosti, pevnosti kostí a činnosti svalstva.

Včelí vosk – přírodní produkt bez dalších příměsí a nežádoucích stopových prvků včelích produktů, speciálně čištěný pro kosmetické použití.

Vitamin A - způsobuje rohovatění, čímž významně přispívá k tvorbě kožní tkáně. Používá se na špatně hojící se rány a společně s vitaminem E k regeneraci pokožky.

Vitamin C – napomáhá regeneraci kožních tkání. Působí jako přirozený antioxidant.

Vitamin D – působí na přeschlou pokožku, má zklidňující účinky, hojí drobné prasklinky kůže.

Vitamin E – přezdívá se též „vitamin mládí“. Výborně působí na regeneraci buněk a působí též jako přirozený UV filtr, čímž chrání pleť. Účinkuje také jako přirozený antioxidant.

Vitamin B2 (Riboflavin) – spolupodílí na regeneraci kožních buněk, zamezuje kožním zánětům a nadměrné produkci mazu. Používá se vnitřně v lékových formách nebo zevně v kosmetických či léčebných přípravcích.

Zinek – má adstringentní a protizánětlivé účinky, přirozeně hubí některé mikroorganismy, využívá se také jako UV filtr.

Zelený čaj (extrakt) – polyfenoly, obsažené v zeleném čaji, společně s vitaminem E, mají vynikající schopnost pohlcovat volné radikály a tím se spolupodílí na zamezení oxidace tkání. Zelený čaj podněcuje aktivní okysličování kůže.

Ženšen – používá se zejména do výživných krémů a pleťových masek. Má významné posilující a omlazující účinky. K věhlasu této byliny přispěla východoasijská medicína. δ-Viniferin - biotechnologický extrakt ze šťávy hroznů je patentován a klinicky testován francouzskými laboratořemi pro své unikátní účinky:
- multigenerační anti age efekt - od prvních vrásek až po hluboké
- buněčná ochrana
- prevence příznaků stárnutí pleti
- stimulace kolagenu
- detox a neutralizace volných radikálů v pokožce

24 Ka mikropráškové zlato – má antibakteriální, rozjasňující a omlazující efekt.

24 Ka koloidní zlato – má především antibakteriální a stimulační efekt.


Použité materiály: Firemní dokumentace For Life spol. s r. o., odborné příspěvky, Léčivé byliny, Byliny v kosmetice, Akné, Farmakologie, Fytoterapie pro lékaře, Kosmetika v praxi, Informace o účinných látkách a jejich charakteristiky, Zdroje výrobců surovin a studie účinku, Anatomie.


Tento materiál je určen pro odběratele For Life. Poskytnuté informace se vztahují k produkci firmy
For Life spol. s r. o. Použití pro jiný účel nebo kopírování je chráněno autorským právem. Firma For Life spol. s r.o. neodpovídá za chyby vzniklé při tisku a chyby způsobené nesprávným využitím poskytnutých informací!

For Life spol. s r.o. neodpovídá za chyby vzniklé při tisku a chyby způsobené nesprávným využitím poskytnutých informací!

(C) FOR LIFE
2DERM